Sunday, August 16, 2009

Adakah anda terTEKAN?

Sila semak tanda-tanda awal yang menunjukkan anda sedang mengalami tekanan. Ada sesetengah orang menangis dan merasa sangat sedih. Ada sesetangah yang lain pula rasa marah, mudah mengamuk atau sentiasa risau tanpa sebab. Bagi sesetengah individu yang lain pula, simpton-simpton tekanan ditunjukkan oleh masalah sembelit, sakit otot atau sakit kepala. Ambil masa sejenak untuk berfikir bagaimana diri anda seminggu dua ini. Mana satu antara banyak tanda-tanda tekanan yang pernah atau sedang anda rasai?

Merujuk kepada http://www.thefreedictionary.com/depression , “Depression is a mental state in which a person has feelings of gloom and inadequacy”.

Daripada raut wajah pun kita boleh kenalpasti sesorang itu dalam keadaan tertekan atau sebaliknya. Sebagai contohnya seseorang yang sedang mengalami keadaan tekanan yang sangat hebat. Katakan seorang bapa diberhentikan kerja sedang bermasalah untuk mencari duit menanggung ahli keluarganya. Anak yang sulung baru nak masuk darjah 2. Yuran sekolah, keperluan serta peralatan belajar perlu disediakan. Anak kedua baru berusia 4 tahun, sedang membesar dan memerlukan makanan yang berkhasiat. Isterinya pula sedang mengandung anak ketiga yang bakal lahir bila-bila masa sahaja! Subhanallah, bagi yang beragama Islam, kia percaya bahawa itu adalah sedikit sahaja ujian hidup yang Allah berikankepada hamba yang disayangiNya.

Bebanan hidup antaranya masalah kewangan, masalah keluarga, masalah kerjaya menjadikan seseorang itu memikirkan perkara yang dianggap masalah itu pada setiap waktu. Tanpa disedarinya, wajah atau pun keadaan fizikalnya turut menunjukkan tanda-tanda dia sedang tertekan. Ehm.. macam gambar kat atas tu, wajah masam mencuka serta raut muka yang sedang memikirkan sesuatu yang tiada penyelesaian. Secara tidak langsung kita dah dapat mengenalpasti apa sebenarnya punca TEKANAN dalam hidup kita ini. Ya.. segala perkara-perkara yang kita anggap sebagai masalah merupakan punca kita terpaksa berfikir tentangnya.

Apa itu MASALAH? Seorang guru saya pernah memberikan takrifan untuk perkataan MASALAH. MASALAH ialah perkara yang boleh diselesaikan. Seandainya sesuatu perkara itu ada jalan penyelesaian ia boleh dipanggil MASALAH. Jadi tujuan MASALAH itu hadir dalam hidup seseorang ialah untuk diselesaikan. Bukanlah bertujuan untuk mengganggu kenikmatan hidupnya. Ini yang kita sentiasa tersalah faham. Jadi jika kita berdepan dengan sesuatu masalah bagaimana tanggapan kita terhadap masalah itu adalah paling penting dan bagaimana kita berfikir kearah penyelesaian masalah tersebut akan membantu kita menghindari diri daripada masalah tersebut.

Langkah-langkah dalam penyelesaian masalah seharian kita adalah seperti langkah-langkah penyelesaian dalam matapelajaran Matematik Tambahan. Pertama sekali mengenalpasti masalah. Apa sebenarnya masalah yang sedang kita hadapi? Tuliskan. Langkah kedua ialah kita perlu memahami masalah tersebut. Dengan menyenaraikan punca-punca masalah tersebut berlaku serta apakah langkah-langkah yang boleh diambil. Dengan menyenaraikan semua punca permasalahan kita akan lebih memahami tentang masalah yang sedang kita hadapi. Seterusnya cuba lakukan langkah-langkah penyelesaian dengan kaedah cuba jaya. Akhir sekali kita perlu sentiasa mengingatkan diri kita bahawa kita tidak akan mampu menyelesaikan semua masalah. Jika boleh. Alhamdulillah tetapi kalau sebaliknya redha dengan hati yang ikhlas.

Kesimpulannya, tekanan adalah lumrah kehidupan. Tekanan akan menjadikan kita sesorang yang lebih baik daripada sebelumnya. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Untuk mendapatkan intan yang tulen, perlu dikenakan tekanan yang amat tinggi.

No comments:

Post a Comment